megzavart nyugalom

“Tudom, hogy a férgek megesznek”

A napi intenzív percek száma kettőre ugrott. Ezt a Garmin Connect mutatóhömpölyéből az egyik kevésbé frekventált mérőszám által detektált, valóban lenyűgöző teljesítményt azzal értem el múlt kedd reggel, hogy megfőztem a kávémat. Mivel az év első 8-9 hónapjában néha negyed óra iparkodósabb gyaloglás el tudott hussanni Timing Tihamér és a mögötte szorgoskodó algoritmusok intenzitást vizslató radarja alatt, egyre erősödött bennem a gyanú, a túledzettség-teória óriási vakvágánynak bizonyulhat. Ennyi erővel arra is foghatnám a futásteljesítményem és az általános erőnlétem visszaesését, hogy a Föld lapos. Persze, jól tudjuk, a Föld szerencsére hegyes, nekem pedig ha közel három hét szinte ágynyugalom után (értsd: nulla méter futás) nemhogy lefelé, de még mindig felfelé mászik az éjjeli átlag, meg a nyugalmi pulzusom, akkor felmerül a téves öndiagnózis valószínűsége. Ami egyrészt valahol felszabadító érzés (tehát máshogy voltam ostoba, mint elsőre képzeltem), másrészt viszont osztódással szaporítja a kérdőjeleket. Ha nem túlerőltetés, akkor mi a fene?

Különösebben nem éreztem betegnek, vagy betegebbnek (…) magam, mint általában. A szokásosnál némileg fáradékonyabb voltam ugyan az utóbbi időben, de ez még passzolt is a “leamortizáltam a szervezetem”-elmélethez. Ez utóbbival párhuzamosan többet ettem a szokásosnál mostanában, bár az övem alapján (regeneráció alatt mérlegre állni tilos!) ez nem járt jelentős súlygyarapodással. Tanácstalanságom leplezendő, és mivel a dokim úgyis a laborba küldene legelőször, hirtelen felindulásból bejelentkeztem másnapra egy post-covid tesztekkel bővített vérvizsgálatra. Ez nem volt igazán olcsó, de mivel nyár végén egy TB által fedezett nagylaborra nagyjából három hetet kellett várnom, úgy döntöttem, inkább nem halasztom ezt 2023-ra… Szerdán a vámpír néni levette a vért a konténerben, csütörtökön reggel megjött a lelet. A kapitalizmus napos oldala. Khm. Az a luxusállapot állt fenn tehát hirtelen, hogy lett két vérképem négy hónap eltéréssel, akár elmozdulásokat is lehetett vizslatni. Ahogy edző, úgy egészségügyi szakember sem vagyok, de természetesen a dokilátogatás előtt elemeztem a számsorokat. Az első, amire rájöttem, hogy az eltérő laborok eltérő referencia/normálértékekkel dolgozhatnak adott esetben, tehát ugyanaz a mért érték lehet az egyik leleten megcsillagozva pirossal anomáliaként, míg a másikon nem. Szerencsés esetben megbízható weboldalak harmadik tartományt adnak meg.

Elkezdtem bogarászni az intervallumokat, de elsőre semmi rémisztően meghökkentő nem akadt a számokban, volt, ami még javult is az elmúlt hónapokban, illetve amik évtizedek óta általában az alsó határ környékén vannak a véremben, azok most sem ütötték ki a plafont. Az esetleges csendes covid hipotézis sem tűnt járhatónak, a gyulladást indikáló mutatók szerint nincs semmi különösebb látnivaló odabenn ebből a szempontból, bár a fehérvérsejtjeim arányai eltolódtak egy csöppet, noha azok sem vészesen. Az abszolút számok bőven határértéken belül voltak, de a fehérvérsejtek közül a limfociták és a monociták mellett kevésbé reflektorfényben lévő eozinofil granulocitáim aránya elég magas lett. Ezek “elsősorban a paraziták (főleg féregparaziták) elleni védekezésért felelnek”, mint az közismert (…), de jó szolgálatot tesznek a vírusfertőzések, az allergia és az asztma semlegesítése során. Hát, ezzel egyelőre nem lettem sokkal okosabb.

Menjünk tovább, ha van hova tovább. Ááá, mértek D-vitamin szintet is, azt szeptemberben nem nézték, ráadásul pirossal van. 11. Mennyinek kellene ennek lenni? Harmincnak. Nagazmeg. Húsz alatt hiány, tíz alatt súlyos hiány. Pazar. Szerencsére csak a csontok, az izmok, az idegrendszer és az immunrendszer fenntartásához és megfelelő működéséhez alapvető. Biztos semmi köze nincs az elgyengülésemhez, de mi a csuda okozhatja? Napfényhiány kilőve, egész évben napon futottam. Nem szedek semmi gyógyszert, ami rásegítene. Ép vese- és májműködés. Szerintem megvan. A bélműködés olyan zavarai, amik a tápanyagok, vitaminok felszívódását akadályozzák…

Columbo doktor valószínűleg ennyiből már sarokba szorította volna a tettest, de nekem ennél egyértelműbb makrojelekre volt szükségem a diagnózis kialakításához. Az univerzum a jelet a hétvégén küldte, amikor a porcelántrónból Nematóda Némó kis farkincájával pajkosan kiintegetett, mielőtt rögtönzött tengeralattjáróján újabb kalandokra indult volna az emésztőrendszerem hátsó traktusai után immár Szajol csatornáiban. Még úgy is megrázó élmény gazdatestté válni, ha tulajdonképpen lassan 15 éve tekintek magamra Koffein Kapitány gazdatesteként. További parazitákra viszont nem teljesen voltam felkészülve. Hétfőn a háziorvosom a leleteim, a tüneteim és az észlelésem alapján végül helybenhagyta a diagnózist, így most mebendazol hatóanyag segítségével épp halálra éheztetem a kis geciket, illetve elkezdtem a D-vitamin visszapótlását, napi 4000E ágyúzásával. Egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy ilyen könnyen megúszom, és csak ennyi a gond, de még ez is elképzelhető. A kutyákok mindenesetre szintén kaptak féreghajtót karira, látok rá némi esélyt, hogy valamelyik blökinktől jött a vendég.

Igazából rettenetesen elegem lett abból, hogy mindig jön valami gebasz (a mostanit mondjuk nehéz sérülésnek nevezni), így jövőre egyelőre egyáltalán semmit nem tervezek futófronton. Persze, ha a D-vitamin szintem helyreáll, az idegrendszerem szebb és perspektivikusabb világot fog látni, ráadásul belső napsugárként a D-vitamin szintézist fokozandó, valószínűleg készül még egy, az idei évet értékelő blogposzt ide. Addig is:

Nagyon Kellemes, Bélférgektől Mentes, Áldott Karácsonyt, és Futóélményekben Gazdag Új Évet Önöknek!

Hírdetés

megzavart nyugalom” bejegyzéshez ozzászólás

    • Hát, ja. Bájdövély: a Decathlonos dzseki meglepően jó. Szél ellen hibátlan, eső ellen sem rossz, bár nagy zuhéban nem teszteltem. Dunsztolni persze dunsztol, de csak egy intenzitási szint fölött. A regeneráló-könnyű-hosszúfutás kategóriában nem kell kiönteni a sós lét az ujjából.

      Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s