all killer, no filler

Április elseje kapcsán számos otromba és kevésbé otromba tréfát lehetne elpufogtatni, akár egy futósblog önkéntes-tematikus módon beszűkített keretei között, de valahogy most nem vitt rá a lélek, és ahogy körbe nézek, a hóeséssel mókázó április időjáráson kívül voltunk így ezzel azért páran. Persze, némi pikírtséggel a Nyájas Olvasó megjegyezheti, egyébként is egy vicc az, amit futás és/vagy blogolás címén műveltem az elmúlt években, hová lehetne ugyan még ezt fokozni? Szóval maradjunk a földhözragadt futás talaján (…), annál inkább, mert három hónap villámgyorsan elhussant ebből az évből, mióta eldöntöttem (…), a térdeim nem fognak többé limitálni a mozgásban. Ez az időtáv szinte már egy maraton közepesen lelkiismeretes felkészülési ciklusa, ezért indokolható és időszerű talán egy kis dombra lecsücsülés és szemünk elégedett retrospektív legeltetése a halomra vezető úton. Az elégedett szó használata némileg fura lehet a 21097 kontextusában, de valóban meglepően jól gördültek előre a futással kapcsolatos fejlemények az elmúlt negyedévben, már amennyiben eltekintünk attól a jelentékeny, két-három hétnyi bombatölcsértől az időszak közepén, ami a vírusfertőzésnek volt köszönhető. A meglepő jelző használata viszont az elégedettel ellentétben némileg indokolatlan, a futás ugyanis mindig kiválóan ment akkor, amikor megközelítőleg minden más egyáltalán nem volt a helyén a világomban, és most sincs ez másként. Mindannyiunk őrült szerencséjére ez egy futósblog, így ha az élet egy kifacsart, vegyszerrel kezelt citromhéjjal kínál, akkor hiba lenne nem odanyújtani a másik orcácskánkat. (Magyarán, ez most nem a nyavalygás helye és ideje.)

A számok szerelmesei és a szavahihetőség kedvéért egy rövidke táblázatban összefoglaltam alant azt az utat, ahogyan három hónap alatt március végére nagyjából visszaküzdöttem magam egy átlagos, a szó legnemesebb értelmében hobbisportoló szintjére (2021 már dokumentált második felét nevezzük amolyan ráhangolódásnak, annak az időszaknak a gyaloglásba bújtatott rehab futópercei nem igazán összevethetők a mostani penzumokkal): heti nagyjából 40k négy részletben, értelmezhető hosszúval. Kellő távolságból akár futónak is nézhetnénk, aki ezeket a számokat produkálta, ráadásul megjelentek 20k+ etapok, amik egyelőre térdfájás nélkül (!) már most megvalósítanak az első szakvélemények szerint álmodáson túli tevékenységeket (live the dream/die the nightmare). Ami (sajnálatosan) leginkább kiviláglik még, az a február korona okozta csúnya behorpadása, pont akkor, amikor a heti negyedik alkalmat rendszeresítettem volna. Ekkor másfél hét teljesen kimaradt, majd még legalább ugyanennyi ideig esett annyira jól a mozgás, mintha egy vödör állott hányást kellett volna bekanalaznom. Ezek után a március kifejezetten szép mentésként értékelhető, majdnem utolértem magam, és igazából két és fél rettenetesen hosszú év után az első olyan hónap, ami akár futószemszögből nézve is teljes értékűnek nevezhető.

Futás (db)Össztáv (km)Időtartam (ó:p:m)Leghosszabb táv (km)
2022. március17175,317:14:5322,48
2022. február1083,88:39:5414,58
2022. január14102,410:31:3611,99
Sokadvirágzás számokban

A szikár és alapvetően örömteli számok természetszerűleg közel sem árulnak el mindent erről a három hónapról, és az valahol szintén törvényszerű, hogy szépen lassan egyre rakódtak a rétegek a heti futásokra, a végén már erősen a ló ellenkező oldalán kezdtem el lefelé lógni. Fokozatosan több terhet és feladatot tettem a bő harminc alkalomra és a járulékos időszakra, mint talán még sosem erre a mozgásformára, mióta futok – pedig akadt már néhány terheltebb időszak. Ha csak a főbb dolgokat pörgetem végig, akkor is ötnél áll meg a számláló. Ezek többé-kevésbé fontossági sorrendben:

  1. A távok óvatos, észszerű és felelős növelése az újbóli lerokkanás veszélyének minimalizálása mellett
  2. Futástámogató automatizmusok rögzítése (erősítés, nyújtás, futótechnika, vudu)
  3. Diverzifikáció, avagy az ismert és bevett edzéstípusok próbálgatása, a testhez álló verziók kiszemezgetése
  4. Felkészülés a két számmal nagyobb (cél)versenyekre a tavasz második felében
  5. Garmin Tihamér funkcióinak alaposabb tesztelése, beleértve Jeff edző grandiózus edzéstervét
  6. Mindezekért, mindezek mellett, vagy mindezek ellenére leginkább élvezni az egészet

A felsoroltak között akad átfedés, olykor szinergia, vagy már-már áthidalhatatlannak tűnő ellentét szintúgy, pedig a nap végén mindannyian ugyanabban a sárkányhajóban kell evezzenek…

Nyilvánvalóan az első pont élvez kiemelt prioritást, hiszen anélkül az összes többit megenné a fene. Ha létezne rangsora a futással kapcsolatos tanács-közhelyeknek (olyan alapvetéseknek, amiket mindenki igaznak és követendőnek tart, miközben a legfőbb fundamentumuk a tapasztalat és a megszokás), egész biztosan dobogón lenne a futásmennyiség növelésére vonatkozó „heti 10 százalékos szabály”. Az év elején én ezt meglehetősen lélekrombolónak éreztem (1-2 kili emelést nehéz egyáltalán észrevenni, pláne előrelépésként érzékelni), így inkább egy hegymászó-szerű megközelítést kezdtem el alkalmazni. A folyamatos, kisebb heti növekmények helyett 3-4 hetente emelek egy némileg nagyobbat (15-20%), vagyis egy táborral fentebb megyek a képzeletbeli, ismeretlen/változó magasságú hegyen, aztán az adott szinten alaposan akklimatizálódom, részben a hármas pontban később részletezendő módszerek segítségével, valamennyire az intenzitással játszadozva. A Covid előtt éppen felcsimpaszkodtam egy bázissal fentebb, de utána rövid időre alá kellett szállni egész az alaptáborba, majd újra vissza, ám utána viszonylag rövid idő után tovább tudtam haladni a hármas számú magaslati kempingbe. A képzeletbeli futóhegy előnye, hogy bármelyik táborból szinte végtelen különböző magasságú bimbi felé lehet csúcstámadást indítani, most az aktuális táborból tervezek nekiindulni a tavaszra kijelölt expedíciós céloknak (Muzsla Trail, fehérvári félmaraton, talán Szada Terepfutás). Ez az óvatosság-metódus egyelőre működik, bár a lavinát ugye ritkán látni előre.

A második pont fontos ugyan, és kiemelten támogatja az elsőt, ám sok szót nem érdemes rá vesztegetni, mert jelentős nóvumot ezekkel kapcsolatban tényleg nehéz lenne elmondani. Heti három-négy alkalommal kínzom magam törzs- és láberősítő gyakorlatokkal, valamennyire most már letisztult rutin alapján, noha a dinamikus stabilitást támogató figurák tárháza gyakorlatilag végtelen, mindig van mit kipróbálni és esetleg beépíteni az említett rutinba. Különösen mióta a jobbára amatőr futók trenírozásából élő (online) edzők egy része folyamatos kontentgyártással próbálja magára irányítani a figyelmet, ezért rém fura módon a web különböző szigetein párhuzamosan épülnek a 80-90 százalékban ugyanazt tartalmazó „futástudásbázisok”. Ezeknek a futópédiáknak általában kiemelt szegmense az erősítés/aktiválás/nyújtás/regeneráció-témakör, ráadásul egy-két trükkösebb gyakorlattal a kiváló szakértők hangsúlyozni tudják a különbözőségüket a versenytársaktól, így lehet ihletet meríteni innen-onnan. Nagy megfejtések ugyanakkor nincsenek, a legkiválóbb tudósok sem fedeznek már fel manapság olyan izomcsoportokat, amiket a vártnál nagyobb mértékben terhel meg a futómozgás. És ha már kiszámítható módon felhoztam a futómozgást, érzésre egyre kevesebb tudatos erőfeszítést igényel a jónak gondolt futótechnika négy-öt alapelemének fenntartása. A saját magam futás közben történő videózgatásáig és visszanézéséig nem vetemedek, de az óra szerint a lépésszámom emelkedett, és amikor eszembe jut végigvándoroltatni a figyelmem azon, mit csinálok éppen, akkor már ritkán akad túl sok korrigálni való, lengenek a kezek, egyenes a törzs, kevésbé lóg a lólábfej. Rossznyelvek szerint nem szoktam túl sokat gondolkodni, ám ennek ellenére mégis nehéznek bizonyul néha adott dolgokat teljesen automatikusan csinálni (jól…), viszont érzékelek előrelépést, nyárra talán valóban el tudom ezeket felejteni, miközben pont, hogy mégsem. Vagy mi.

Az egyelőre leszabályozott távok óhatatlanul hívják fel a figyelmet a (jobb szó híján) minőségre, vagyis arra, hogyan is teszem túl magam a heti immár mintegy négy órányi futáson. Ha már mindenképpen muszáj felső határt megszabni, igyekszem valamennyire tudatosabban összerakni és kihasználni a limitált időt. Régebben néha találomra kipróbáltam ugyan bizonyos edzéstípusokat, formátumokat (a szintén elég ötletszerűen használt edzéstervek mellett), viszont ez sosem volt tudatos, 60-100 kilibe néha már csak a móka kedvéért illett némi fűszer, nem feltétlenül a jó fűszert tartalmazó üvegcséből. Most a folyamat egy kicsit más, ha már bizonyos értelemben ez az egész első félév a tanulásé, a kísérletezésé és térd próbálgatásáé, a futótechnikához hasonlóan valami életképes struktúrát igyekszem felskiccelni, amit aztán újra és újra meg lehet majd a későbbiekben tölteni változatos tartalommal. A “változatos tartalom” alá tartozó dolgokat tehát elkezdtem rendületlenül kikísérletezgetni, alternatív mozgó boszorkánykonyhámban. A lelkes kíváncsiskodásnak az lett a vége (ahogy erre mostanában rádöbbentem), hogy az elmúlt hetekben mind a négy heti futásomra volt valami tesztelni való vagy feladat. Ugyan a legújabb hétfői regeneráló penzum és a hétvégi, most már az elnevezésére egyre inkább rászolgáló hosszú etap nem túlgondolt (még ha ez utóbbit néha be is csomagolom újabban alföldi teljesítménytúrákba), mégis feltételez valami tudatosságot. A maradék két futás pedig egyenesen megköveteli, ezek ugyanis általában testvériesen oszlanak meg valami tempóvariáció illetve valami intenzívebb „desszert” között (utóbbit szándékosan nem hívom „speedwork”-nek, ez velem kapcsolatban továbbra is a humor egy igen alpári szintje lenne), amiknek tárháza hasonlatos a dinamikus stabilitást fejlesztő gyakorlatokéhoz. Még csak minimálisan kezd egyáltalán körvonalazódni, ezekből mi az, amit szeretek csinálni (móka>nyűg), illetve mi az, ami valamennyire fekszik a szervezetemnek, de ennek a két erős kritériumnak megfelelő dolgokat kellene szép lassan kirostálni, mint hosszú távon használatos legjobb gyakorlatok (…). Roppant szórakoztató egyébként ez a próbálgatás, kitalálok valamit, amiről azt gondolom, meg bírom már csinálni, és tudom vele tesztelni például a tempó intervallumokra hogyan reagálok, aztán vagy jó lesz, vagy nem. A kimenetel igen változatos. Legutóbb azt hittem, mennyire jól megy egy 8×800, csak sajnos kár volt abbahagyni, mert másfél napig úgy éreztem magam utána, mint akit vízbe fojtottak (írtam ezt úgy, mint akit már sokszor fojtottak vízbe). Majd kialakul (?) szép lassan a repertoár, de várom már a május végét, amikor a tervek szerint installálom a heti ötödik futást (6-9k könnyű), dedikáltan mentesen bármi flikflaktól.  

Valamilyen részben a futással kapcsolatos minden önkínzás, ének a versenyekről szól, és lassan újra eljön annak az ideje, amikor épkézláb méretű megmérettetéseken sorakozhatok fel a rajtvonalhoz. Elővigyázatosságból nem zsúfoltam tele tavasz végére-nyár elejére a programomat, de akad már néhány biztosabb pont, remélhetőleg tökéletes elegye a csak épp túlságosan ambiciózusnak (Muzsla) és az örömfutásnak (Fehérvár). Az előbbi miatt enyhén aggódom, akármennyire ügyesen balanszírozok a korábbi felsorolás egyes és a hármas pontja között, picit még korai lesz.  A térdfájás előtti futóénem most hangosan felröhögött. Szóval jó lesz, csak néha talán kellemetlen, egyszeri alkalomként pedig talán nem terhel túl. Három hét, kiderül.

Ígértem korábban, visszatérek majd még Timing Tihamérral kapcsolatos tapasztalataimra. Nos, azt kell mondjam, két funkció magasan kiemelkedik jelenleg a hasznossági skálát tekintve, egy a fitnesz-karperec, egy pedig a futóóra sajátosságaiból fakadóan. Kiválóan nyomon lehet követni az eszközzel, mennyire terhelem túl magam (nem elsősorban a beépített elemző funkcióknak köszönhetően), ami a későbbiekben, ha továbbra is tudom emelni a távokat, egyre fontosabb lesz. Az imént terjedelmesen részletezett edzésdiverzifikálási kísérleteim jelentős része pedig kivitelezhetetlen lenne az óra nélkül. Megközelítőleg három tempóm van, amit be tudok azonosítani óra nélkül, ez azonban kevés lenne ezekhez a variációkhoz, így most jó szolgálatot tesz, talán ezáltal idővel fejlődik majd a tempóérzékelésem… Jeff edző Muzsla Trailre időzített félmaratoni edzésterve ellenben minden igyekezetem ellenére lassan tényleg kezd szétesni, szóval ez nem tűnik a Garmin Connect erősségének. Valószínűleg már a kiválasztásánál hibát követtem el, mert túl aktív vagyok hozzá újrakezdőként, bár nem kellene megbolondulnia teljesen csak azért, mert újabban nem tökéletesen úgy csinálom a kiírtakat, ahogy a nagy digitális könyvben szerepel. Összességében mindössze négyféle edzést váltogat (Magic Mile, egy versenytempós intervallum, egy emelkedős résztávos edzés és egy hosszú), a betegség óta két alkalmat töröltem mindössze, a többit mind megcsináltam, majdnem akkor és abban a sorrendben, amikorra be lett időzítve (be van égetve a heti három futás és a vasárnapi hosszú). A turpisság részemről annyi, hogy (az első és főleg a hármas ponttal összhangban) van, amit gyorsabban, vagy az intervallumok közötti időből lecsípve, esetleg gyorsabb tempóban abszolválok, vagy rápakolok még a tervre egy-két szakaszt. Szerintem ennek nem kellene végzetesen összezavarnia az algoritmust, legutóbb mégis ott tartottunk, hogy Jeff edző keddre betervezett nekem egy céltempós intervallumos edzést plusz 20k könnyűt… Nem kérdés, megnehezítettem a dolgát (a futások eredményéből megsaccolva ráadásul már gond nélkül futnám szerinte a betervezett 1:46:00-t…), de véleményem szerint ezekre a beépített tervekre talán nem érdemes kritika nélkül hallgatni.

Ilyesmik zajlottak az elmúlt hetekben. Kezdem magam úgy érezni, mint egy cirkuszi beugró, akinek a kínai tányérforgató mutatványát kell műsoron tartania. Noha a megszokottal ellentétben a felsorolt öt tányérból egyik-másik sokszor értékesebb a többinél, mégis, ahhoz, hogy a műsorszám valóban sikerüljön (és megvalósuljon a hatodik pont, avagy felkerülhessen a videóban látott cilinder), mindegyiknek egyensúlyban kell maradnia, egymáshoz képest is. Egyelőre forog minden…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s