idősebbek is elkezdhetik (we were only young once)

“Korához képest kifejezetten jó ált. állapotú férfi.” Hm, ezt azért még ízlelgetni kell. Korához képest. Igaz ez akkor is, ha a macskakaparásomat félreértelmezve ’79 helyett ’75-ös születési dátum szerepelt az adataim között, amit az orvos átfutott. Elképzelhető, ha tudja az eredetit, akkor nem így fogalmaz. Talán. De igazából mindegy. Előbb-utóbb mindenkinek el kell fogadnia, hogy már nem a lehetőségek, az adottságok leghatékonyabb kiaknázása az első gondolat az emberrel kapcsolatban, hanem a meglévő állapot minél tovább történő fenntartása. A fejlődés újabb, kevéssé látványos formái. Furcsa, és számomra még szokatlan, amikor nem a potenciál, hanem a megőrzés felé kezd el tolódni a hangsúly. Idővel biztos belejövök… (mint a Halál a mosolygásba).

Mint ebből a körülményes felütésből kitalálható, máris megtörtént az állapotfelmérés utáni orvosi ellenőrzésem, elvégre ha az ember belenyúl a bugyellárisba, rögtön már-már nyaktörő tempóra lehet kapcsolni az egészségügyi szolgáltatások terén. Végül nem a legutóbbi posztban említett ortopédus(ok egyike) nézegette meg a kétéves MRI-leletemet, és csavargatta meg alsó végtagjaimat, hanem a korábban bemutatott térdklinikán rezidens PhD(J), aki évtizedekig volt igazolt sportoló, és szintén van kötődése választott sportága válogatottjához. Itt csupa jó dolog olvasható róla, amiket én csak maximálisan megerősíteni tudok, kedves volt, kommunikatív, pozitív, ugyanakkor célratörő, profi és egyértelmű. Mindezek mellett hősiesen tűrte a kórtörténetnek álcázott dagályos fecsegésemet.

Mert természetesen ismét előadtam a szinte szokásosnak tekinthető stand up műsorszámom, ami leginkább a 2019-es évre fókuszál. Molnár főorvos jó érzékkel adagolja a biztató jelzőket a páciensek számára, amikor a heti 80-90k futásra terelődött a szó, azt vetette közbe, az már-már élsportoló-szintű mennyiség. Na, ja, én meg az élsport. Csak egyetérteni tudott abban, hogy kevés jobb dolgot tehettem volna a csülkeimmel, mint 35 kiló fogyás, illetve az mindig biztató, ha a problémás rész nem dagad vagy akad. Az elméleti áttekintés után jött a gyakorlat, a másfél héttel azelőttitől enyhén különböző terheléses, csavarásos, tekeréses, hajlítgatásos, rogyasztásos tesztek, amelyek hasonló eredménnyel zárultak. Fájdalmaim nincsenek, bár egy-két helyen érzékenyebb a térd.

Ezután került sor a dokumentumfilmre, ugyanis igen aprólékosan megnéztük a régi MRI-met (a doki elmondása szerint remek felvételek készültek anno), amin minden elmutogatásra és elmagyarázásra került, többször is, akár visszafelé lassítva. A keresztszalagjaim egyszerűen elragadóak. Összefoglalva az érzékenység valahol érthető, mert valóban nem babafenékhez hasonlítható a porc üdeségi állapota. Ugyanakkor a porcborítás létezik, a vastagsága nem kétségbeejtő, noha a térdkalácsomat belül fedő rész nem látszik egyértelműen a felvételen, vélhetően ott szintén akad még valami. A kérdéses meniszkusz “csipkézett”, de a szakvélemény szerint nem igényel fazonigazítást. Mindez természetesen közel két évvel ezelőtti állapot, viszont azóta nem sok olyan dolgot tettem, ami durván ronthatott a szituáción.

Végül következett az igazság pillanata, a verdikt valahogy így hangzott: ezzel még tervezhet bármit. Itt éreztem, szemantikai síkra kell terelnem a beszélgetést, és kérni némi pontosítást, nevezetesen hogy még mindig sportolásról beszélünk-e, illetve a bármi alatt vajon ugyanazt értjük-e. Mármint akár hosszútávfutást, meg ilyeneket. A válasz szerint igen, és ezt írásba is kaptam mint szakvéleményt, vagyis a fizikai vizsgálat (és a régebbi felvétel alapján következtethető alaphelyzet) szerint a szakadékba zuhanás közben megragadtam egy belógó, termetesebb cserjét (“időben megfordított lejtő”), és ha nem ficánkolok túlságosan, a növény kibírhatja azt, amíg visszaküzdöm magam a sziklaperemig (“korának megfelelő terhelést tervezhet, beleértve hosszútávfutást is”). Természetesen el lehet kezdeni lamentálni, mi is az a koromnak (…) megfelelő terhelés (elvégre az ultrafutók talán legmarkánsabb szegmense kortársam), de ez elég kicsinyes lenne. Tudja a fene. Majd kiderül – kontroll panaszok esetén szükséges. Egy érdekes dolog volt még, mivel a chondroprotectív kezelés javallott (ez gyakorlatilag vagy a már általam kúraszerűen szedett cuccokat, vagy kenőanyagos injekciókat jelent), rögvest magamba döfethettem volna egy alacsony molekulatömegű síkosító töltetet. Ez csak annyiban furcsa kicsit, hogy a reumatológus kvázi fenyegetett a hasonló injekcióval a további romlás esetén, míg itt ez inkább preventív beavatkozásként vázolódott fel. Általában kíváncsi vagyok, miként reagál a lábam à la nature a különböző behatásokra, inkább nem kértem, egyelőre maradok a bogyókúráknál.

Mondhatnám, hogy amikor a vizsgálat után kiléptem a kapun, hatalmasat bokszoltam a levegőbe, egy velőtrázó “YIKES!!!!” ordítás közepette, de kevés dolog állna messzebb a valóságtól. Úgy vagyok ezzel most, mint anno a bármi értelmes futás halálos ítéletével: hiszem, ha látom. Főleg azért, mert leginkább rajtam múlik, és azon, mit hogyan csinálok. Nem vagyok egyébként benne biztos, hogy végig akarok pilinckázni még 6-8 hónapot (ésszel csinálva most legalább ennyinek tűnik nekem a nulláról felépíteni mondjuk egy félmaratont – ha minden “jól” megy), az izomerősítéssel, meg teljesen kockázatmentesen fokozatos terheléssel. És ezek utána már csak akármennyisok évet eltölteni annak a figyelésével, mikor lövök túl a célon – elvégre eddig a túllövés volt a lényeg. Bár csak automatizmusok kérdése az egész. Meg türelemé. Meg belátásé. Meg empátiáé. Meg sok más olyan fura szóé, aminek jelentésével nem biztos, hogy tisztában vagyok. Vénségemre azért csak-csak sikerül majd megint odabaszni.

idősebbek is elkezdhetik (we were only young once)” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s