back up plan

saucony progrid ride 5 trigon tango zulu beta 42

2011. okt. 29. 2011. okt. 29. 19:01, abdulaway, még nincsenek kommentek


Na, ez lesz a Balaton-felkészülés, meg még a májusi Prága maratonon is, persze ha minden rendben megy és a tervek szerint. Visszatértem a Sauconyhoz, a Nike szerintem vagy két hónappal tovább szolgált, mint kellett volna, ennyire cipőt még nem futottam szét… Lesz majd beszámoló is, csak kicsit le vagyok maradva, meg hagyom ülepedni, fasza hétvége volt és az nem lehet, hogy csak pozitív üzenete legyen.

a step into the right direction

2011. okt. 25. 2011. okt. 25. 11:28, abdulaway, 1 komment

Végül nem az alul jelzett rajtszámmal indultam, hanem 41 534-esként értem célba nettó 4 óra 33 perc és 10 másodperc múlva. Nem valami fényes, de sokkal biztatóbb volt, mint az utóbbi egy évben bármi. Részletek később.

athlete number 41010

2011. okt. 21. 2011. okt. 21. 17:16, abdulaway, még nincsenek kommentek

Nem tudom, mi vezérli a teutonokat a rajtszámkiosztáskor, de valami furfangnak lennie kell, mert ennyi résztvevő azért nekem gyanús lenne. Majd kiderül, lehet, hogy egy, a bostonival egyenrangú viadalra neveztem (nem). Reméljük, remekül szórakozom majd, beszámolót a blog kétszázadik (!) bejegyzésében találhat majd az érdeklődő. Ha életben maradok, persze. No, de miért ne maradnék? Egyébként rájöttem, hogy mi volt a különbség az előző két maratonom és a többi között.

the punishment campaign, week thirteen – take it as it comes

2011. okt. 19. 2011. okt. 19. 9:16, abdulaway, 2 komment

Egy előnye volt annak, hogy teljesen földbeálltam lassan másfél hete: igazából csak felfelé vezetett út, ami ráadásul nem is volt túl meredek, elvégre a tapering három hétének középső fele sem lehet már megterhelő. Mindennek a tetejébe sem ízületi, sem egyéb fájdalom nem gyötört, ami végül is megintcsak kedvező előjelnek tekinthető. A futómeggy az egész gondolatmenet tortájának a habján pedig az, hogy elég hülyén néztem volna ki, ha azon a héten, amikor végül is benevezek a maratonra, egyúttal le is beszélem róla magam. Na, ugye.

Szóval persze, nekivágunk, vagyis a Kapitány nekiveselkedik, hogy Günther barátom német maratonokat becsmérlő trieszti megjegyzései ellenére mégiscsak alles nur gecklaut. Írhatnám a szokásos sablonszöveget, hogy elvárások nélkül, de ez most nem igaz. Négy órán belüli idő nem lesz, és talán egyéni csúcs sem, de legalább egy valenciai idő, és rendes tempó az, amit elvárok a hétköznapi szuperhőstől. Mondhatnám azt is, hogy „meg nem akarom, hogy szenvedős legyen”, de ilyen nyilván nem lesz, egyszer volt olyan, hogy nem önkívületben/sántítva/összetörve értem be, még két éve, pont Pesten. Ahhoz meg kellett előtte a Gardán egy olyan negyedik óra, amiről nem sok fogalmam van, és nem azért mert rossz a memóriám.

Szervezéssel egyébként jól állok, kivételesen vonattal megyek, szerencsére sikerült tegnapig halogatnom a jegyvásárlást, így az olcsó fekvőhelyek elfogytak, tehát 10-11 óra éjjeli ücsörgős őrjárat lesz oda-vissza. Szállásom is van, bár elméletileg csak beengednek, mert a gazdája (aki családunk régi ismerőse, még anyukám részéről, valami gimnáziumi csereprogramból) valahol járkál a világban. Szóval minden sínen van, a Never Been TOurist (illetve ez így nem igaz teljesen, családostul voltunk már Drezdában, még ha annyira régen volt is, hogy emlékeim között mindössze fura barnakenyerek és egy Peggy nevű, bámulatosan kövér macska szerepel) elvégezte feladatát.

Na, de elkalandoztam, nézzük meg, mit is sikerült lazsálnom a múlt héten.

Mon Rest, Tue 1M jog, then 10 x 400m at mile/5K pace (or 1:50) with 100m (or 1 min) jog recoveries, then 1M jog
Wed 6M easy (approx 60 mins)
Thu 1M jog, then 3M at half-marathon pace (approx 25 mins), then 1M jog
Fri Rest
Sat 3M easy (approx 30 mins)
Sun 10M steady (approx 95 mins)

Jól látszik a kedden, de főleg a szerdán és a vasárnapon, hogy már tényleg pilinckázás zajlik. A keddet meg ugye ismét kiváltotta egy foci, de a többit leróttam szépen, sőt, egy picit gyorsabban is, mint a kiírt. Kivéve a szokásos csütörtököt, aminél viszont öröm, hogy a kezdetekhez képest (sőt, ez néha a közepén sem esett jól) teljesen jól mentek a 8:20-as mérföldek. Így, hogy a múlt héten semmi dolgom gondom nem akadt, végképp nem tudom, hogy mit fogok előadni vasárnap. Megsérülni se fogok foci közben az utolsó pillanatban, mivel ezen is túl vagyok, már csak egy négy és egy hárommérföldes táv van (a szombati kettes átmozgató helyett várost nézek majd, hétmérföldes csizmában), összesen vagy 10×100 méteres, maximum maratontempóra történő gyorsítással. Csak nem húzódok meg…

Egyébként köszönöm, a renoválás projekt remekül halad, a körtelekvár projekttel ellentétben, de bespájzolom az alapanyagot, aztán majd kialakul. A konyha. Is. Illetve ezúton is gratulálunk a Kávé és Cigaretta nem e sorokat író felének a múlt vasárnap, a Cardiff Half Marathonon elért 1:42:59-es („ŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰridőőőőő, űűűűűridőőő”) új egyéni csúcsához. Jaigen, egyúttal tagokat keresek a Skijumpers projekthez (dob, gitár vagy basszus, ének), de ez leghamarabb januártól esedékes. És igen, nem vagyok faszbúkon per pillanat.

Felkészülés top 5
kulturális szemle – polgárjog a biztonságra
pearl jam – nothingman
jawbraker – sluttering (may 4th)
the rats – broken wired telephone
csorda – gyomromban hordalak

the punishment campaign week …other half and twelve – hanging up the shoes?

2011. okt. 9. 2011. okt. 9. 21:48, abdulaway, 4 komment

Finoman szólva sem állok jól, sőt, ma felmerült bennem, hogy hagyom a csudába az egészet. Múlt vasárnap elkezdtem a kiírt 20M-et, de nyolc után megint rettenetesen szúrt a lábam, szóval fel kellett adnom a további próbálkozást. A mostani héten nem csináltam semmit, egész tegnapig, amikor is fél órát próbálkoztam, hogy mi újság. Mivel nem fájt semmi, ma ismét a fent jelzett távnak futottam neki, a lassabbik 10M nem okozott gondot, viszont a felgyorsítás után alig 5k után teljesen kikészültem, szóval nagyjából 22k-t bírtam, majd 9k-t sétáltam hazafelé kicsit sántítva, azon gondolkozva, hogy akkor ennyit a maratonról. Majd ezt még átgondolom.

the punishment campaign, week eight, nine, ten and a half… – struggle, pain, smile

2011. szept. 29. 2011. szept. 29. 21:14, abdulaway, még nincsenek kommentek

Jó reggelt, kedves Olvasó. Persze, nem tudhatom, milyen napszakban sikerül grandiózus blogom legfrissebb, alig két hetet csúszott bejegyzését elolvasni, de nekem ez olyan, mint aki most ébredt a téli álomból. Szóval ‘reggelt. Tudom, hogy a szokásosnál ritkább vagyok, és kevésbé szórakoztató (ha az voltam egyáltalán valaha), de ez a felkészülés más most, mint az eddigiek. A személyes nem jó szó rá, volt már ilyen eddig is néha, akinek elég régen nincs jobb dolga, mint itt olvasgatni, tudja jól. Ez most reváns. Magamon, a szervezetemen, a hülyeségeimen, a világon, mindenen. Talán soha nem volt még annyira szükségem arra, hogy valami ennyire kikapcsoljon, mint most, és az agyatlan módon betartott edzésterv, és a másodpercekre figyelés futás közben maximálisan ilyen, főleg, hogy már nem is annyira a teljesítőképességem határán vagyok folyamatosan, hanem kicsivel túl azon – de erről majd később, a sérülések felsorolásánál.
Vagyis inkább most. Szóval a szemmel látható fejlődés mellett lassan kiderült az is, hogy a szervezetem nem nagyon bírja ezt a tempót. A legdurvább négy hétből az utolsó kettő (vagyis a másodiknak most vagyok a közepén) halogatásból állt, meg sántításból, szentségelésből, meg “akkor is lefutom, ha utána tolószékben kell ülnöm életem végéig”-ből. Valószínűleg ezeknek a heteknek a kihagyott munkája miatt nem (sem) lesz esélyem a négy óra alatti időre, de őszintén szólva ez egyáltalán nem érdekel. Csak az, hogy kiadjam a maximumot, mint az eddigi 10,5 fél alatt szinte mindig. Szóval:

Mon Rest
Tue1M jog, then 12 x 400m at mile/5K pace (or 1:40) with 200m (or 1 min) jog recoveries, then 1M jog
Wed 10M steady (approx 1:35)
Thu 1M jog, then 3M at half-marathon pace (approx 25 mins), then 1M jog
Fri Rest
Sat 3M easy (approx 30 mins)
Sun 18M in approx 2:51 (First 9M easy in 90 mins, last 9M at marathon pace in 81 mins)

Meghagytam a régi jelöléseket, viszont nem emlékszem, miért pirosoztam meg a keddet. Kétféle kódom van, amelyek szerint a távot lefutottam, de valószínűleg néhány etap lassabbra sikerült az elvártnál. A szerdához azért annyit hozzáfűznék, hogy sose gondoltam, hogy valaha 16k magamhoz képest durvát fogok futni hétköznap este… A csütörtök figyelmes szemlélő számára már ismert mennyiséggel köszönt az emberre, ez amolyan standard, csakúgy, mint a péntek és a szombat. A vasárnapi őrület meglepően jól ment, ami igazából nem is meglepő az előző heti öngyilkos rohanás után, és most már végigbírtam a 29-et.

Mon Rest
Tue 1M jog, then 16 x 200m at mile/5K pace (or 50 secs) with 200m (or 1 min) jog recoveries, then 1M jog
Wed 11M easy (approx 1:50)
Thu 1M jog, then 3M at half-marathon pace (approx 25 mins), then 1M jog
Fri Rest
Sat Parkrun 5K or 40 mins fartlek (approx 4M total)
Sun 20M easy (approx 3hrs 20)

A kilencedik hét volt eddig a legkedvesebb számomra. Soha, de tényleg SOHA, vagy legalábbis két hónappal ezelőtt biztos nem gondoltam volna, hogy a 16×200-at ebben a tempóban meg tudom csinálni. Nagyvonalú vagyok magammal, persze, mert általában 52-53 másodpercekre hoztam a résztávokat, de ez a 100+ kg kategóriában azt hiszem, még így is dicséretes… Pláne, hogy másnap a leghosszabb szerdai táv jött. 11 mérföld egy egyszerű szerdai napon. Brrrr. Mivel ez kocogós, persze meglett, sőt, asszem 3 perccel jobbat mentem, a 10 perc/mérföld továbbra is tetvészkedés, de legalábbis pont az a tempó, ami nekem nem jó. Akkor inkább már kicsit gyorsabban. Csütörtök-péntek a szokásos, a hétvége viszont sötétpirossal jelölendő, mert a közelében sem voltam a futásnak, ugyanis újra Kéktúráztunk, Putnoktól Bódvaszilasig, ami ugye 60k feletti, és nem alföldi terep. Szóval megbocsátottam magamnak a tervtől való eltérést. És a pálinka fasza lett.

Mon Rest
Tue 1M jog, then 4 x 2000m at 10K pace (or ten mins) with 400m (or 2 mins) jog recoveries, then 1M jog
Wed 9M easy (approx 90 mins)
Thu 1M jog, then 3M at marathon pace (approx 27 mins), then 1M jog
Fri Rest
Sat 3M easy (approx 30 mins)
Sun Half-marathon race (plus 1M warm up and cool down)

Már csak azért is megbocsátottam, mert hétfőn komoly izületi/csípőtáji fájdalmakkal ébredtem, amit a keddi, szokásonál keményebb, kétórás foci olyan szintre emelt, hogy másnap fekdüdni nem tudtam csillagok nélkül, a lépcsőzés pedig olyan dolognak tűnt, ami csak másvalakivel történhet meg. Ezek után kimaradt a szerda, meg a csütörtök és ugye a péntek is. Szombaton terveztem, hogy kicsit behozok az elmaradásból, de 600 méter után hazajöttem, mert megint csillagokat láttam. Hosszú idő óta először a krakkói technikai pólót hordtam, szerintem ez egy rossz ómen, érzi a dög, hogy veszélyben az ott futott egyéni csúcsom… Vasárnap aztán úgy döntöttem, hogy 1-2 kili után majd bemelegszik és hátha nem fog fájni, vagy ha igen, leszarom. Cserébe megpróbálok olyan tempóval menni, mint még soha. Egész jól sikerült, nem is fájt nagyon (…), és elvileg egyéni csúcsot futottam félmaratonon (1:54:58), ami persze nem hivatalos, de az adott körülmények közt legalább biztató. Bár az 1:50-től fényévekre van…

Mon Rest
Tue 1M jog, 5 x 1M or 1600m (or 8 mins) fast, with 400m (or 2-min) jog recoveries, then 1M jog
Wed 8M easy (approx 80 mins)
Thu 1M jog, then 3M at half-marathon pace (approx 25 mins), then 1M jog
Fri Rest (?)
Sat 3M (approx 30 mins) (?)
Sun 20M in approx 3:10 (First 10M easy in 100 mins, last 10M at marathon pace in 90 mins)(??)

…de akkor is biztató, főleg azért, mert másnap nem szartam össze magam a fájdalomtól reggel, csak kicsit. Így kedden megpróbálkoztam valamivel, aminek az első héten a harmadát sem tudtam megcsinálni, és egész jól sikerült, bár néha azért az a nyolc perc inkább 8:10 meg 8:15 lett, de az ötödiket hoztam pontosan, ennek örülök, maradt erő. Másnap kocogásra indultam, ismét a krakkói pólóban, és 2k után egy kisebb pattanás, majd szúró fájdalom jelezte a nem múló átkot a térdem fölött hátul a combomban. Egy pozitív dolog volt ebben, hogy nem vasárnap volt és nem 15k-ra voltam otthontól, így is unalmas volt visszagyalogolni. Itt tartok most, mára picit jobb lett, de futni eszemben sem volt. Majd holnap hajnalban…

the punishment campaign, week four, five, six and seven – tooth and nail

2011. szept. 6. 2011. szept. 6. 21:16, abdulaway, még nincsenek kommentek

Most mentegetőzhetnék, hogy jajj, milyen régen írtam, de igazság szerint vagy időm nem volt, vagy kedvem (leginkább előbbi, mivel belekezdtem egy házfelújításba, ami az egyébként sem unalmas életem hézagait remekül kitölti, tiszta szerencse, hogy per pillanat minden zenekarom földbe van állva. Persze, ennek sem örülök, de amikor a szerda esti 15k este tíztől fél 12-ig fér csak be, akkor azért elgondolkodik az ember). Szóval nem egészen lennének őszinték ezek a szavak, örüljünk tehát annak, hogy végre írok pár sort és számot adok előrehaladásomról.
Optimistán nevezzük tehát előrehaladásnak azt a mikrofejlődést, amit véghezvittem. Küzdök, mint malac a jégen, ahogy mondani szokás, néha iszonyatos akaraterő kell ahhoz, hogy például csütörtökön nekiinduljak egymás után a harmadik olyan napnak, amiben lesz öröm, persze, hiszen szeretek én futni, csak a végére legszívesebben lehúznám magam a budin, mert sokkal egyszerűbb lenne minden hirtelen.
A lelkes szavak után lássuk, mi volt a terv és mi valósult meg belőle. A kettő nincs fedésben mindig, ahol ez bekövetkezett, remek sztorikat (…) írok majd arról, miért is nem sikerült tartani az előírt penzumot. Nem szoktam álmodni, de ha álmodnék, abban valószínűleg mostanában sokszor előjönnének rutinos, edzésterveket összeállító, eredményes futók, akiket meglepően sokáig vernek agresszív fiatalok, sok nagy, kemény és dudoros tárggyal. Amire nyilván nincs szükség, mert én választottam ezt őszi kalandtúrának, de azért néha szimpatikus történésnek tűnne.

Mon Rest
Tue 1M jog, then 3 x 2000m at 10K pace (or 10 mins) with 400m (or 2 min) jog recoveries, then 1M jog
Wed 8M easy (approx 80 mins)
Thu 4M inc hill session or circuit
Fri Rest
Sat 3M easy (approx 30 mins)
Sun Race or 13M at half-marathon pace

A biztató kezdés (rest) után meglepően jól sikerült a 3×2000 (az emlékek persze egy hónap után megszépülnek), azt hiszem 20, 12 és 8 másodperccel mentem csak lassabbat a tervezettnél, ez nekem maximálisan belefér. Szerdán aztán elkezdőtött azon szerdák sora, amit mostanra megtanultam meggyűlölni. 10k-nál hosszabb lassú(!)k, ráadásul egyre növekvő adagokban. Egyáltalán nem monoton, főleg úgy, hogy sosem voltam hozzászokva az egy óránál hosszabb (9-10k) hétközbeni etapokhoz. Hát, most van rá alkalmam bőven. Csütörtök- pénteken kisebb isten cimborámmal Dorogtól Ürömig végigjártuk a Kéktúra kevésbé izgalmasnak tetsző, Pest közeli részeit, így a jelzett napokon a 4 mérföld helyett kb. 60k-t gyalogoltam. Szombaton meg semmit. Van ez így. Vasárnap egy kicsit döcögős kezdés után 1:57 közepére futottam a félmaratont, ez a felkészülés első harmadának végén nem hangzott rosszul, alig két percre van az egyéni csúcsomtól. Azt azért nem felejtettem el, hogy a katasztrófa-maraton után is csak kicsit futottam rosszabbat, nagyon nincs minek örülni.

Mon Rest
Tue 1M jog, then 15 x 200m at mile/5K pace (or 50 secs) with 200m (or 1 min) jog recoveries, then 1M jog
Wed 9M easy (approx 90 mins)
Thu 1M jog, then 4M at marathon pace (approx 36 mins), then 1M jog
Fri Rest
Sat 4M hills or hilly circuit
Sun 15M steady (approx 2hrs 22)

Azt hiszem, az ötödik hét volt eddig a legkevésbé sikeres, ha fejlődés szempontjából nézzük. Mondjuk aki ezt a sokszor 200 métert (nekem) totálisan sprint tempóban kitalálta, azt szívesen odakötözném bármihez, amitől mintegy 8-10 hónapig biztosan nem tud elszabadulni. Ráadásul ugye eddig nem is volt ilyen szakaszom, az általam kihagyott második héten (a harmadikkal kezdtem a 16 (14) hetes tervet) már lett volna, akkor hamarabb jövök rá, hogy mekkora hülyeség egy kövér öregembernek ez. Tizet megcsináltam, aztán szinte exitáltam. Nem segít ugyanakkor, hogy általában a hétfő-keddjeim fél négyes keléssel, utazással, meg „viszonylag” sok melóval telnek, a második nap estére hőségben azért nem feltéltenül hozom ki magamból a legtöbbet. A másik két nap simán ment, a hétvégén viszont a fél házat kellett arrébb rakni (meg a már említett cefrét, aminek a fele a hírek szerint már folyékony formában van) a másnapi kőműves-invázió előtt, szóval nagy szomorúan elcsaltam ezt a két távot.

Mon Rest
Tue 1M jog, 4 x 1M or 1600m at 10K pace (or 8 mins) fast with 400m (or 2 min) jog recoveries, then 1M jog
Wed 10M easy (approx 1:40)
Thu 1M jog, then 3M at half-marathon pace (approx 25 mins), then 1M jog
Fri Rest
Sat 3M easy (approx 30 mins)
Sun 15M in approx 2:22 (First 7M easy in 70 mins, last 8M at marathon pace in 72 mins)

Új hét, új remények, amik egész jól realizálódtak, a szombat kivételével, amire egyébként nem emlékszem, hogy teljesen kihagytam-e, vagy valami gond volt a távval (a tervben mindig bejelölöm, ha mégsem futottam aznap, vagy ha nem sikerült a tervezettet előadni, az okot azonban nem), de valószínűleg egy az egyben kimaradt, ahogy elnézem, háromból három szombat maradt ki zsinórban. Sokat ez nem nyom a latban, ezek ilyen átmozgató napok. Gondolom most én… A keddi résztávozás megint elég jól ment, ez a szerda volt az éjjeli barangolásom ideje, eddig is hülyének néztek a faluban, most már szerintem hülyehülyének. A csütörtöki etap megtévesztő két döglesztő nap után. Ugye félmaraton tempón azt érti, amivel beér az ember 1:50 alá. Ebből kb. 5k azért nem annyira finom. Persze, behúzható, de az 5 perc 10-es kilométerek jól nem esnek egy ilyen született sprinternek, mint jómagam. A vasárnap is egész jól lement, végre van bőven két óra feletti szakasz. Becsapós egyébként ez a fele-felére osztott lassú-kicsit gyorsabb felosztás, baromi nehezemre esik a tempóváltás, legalábbis utána 3-4k kifejezetten nem pompás.

Mon Rest
Tue 1M jog, then 6 x 1000m or 10K pace (or 5 mins) with 200m (or 1 min) jog recoveries, then 1M jog
Wed 9M easy (approx 90 mins)
Thu 4M hills or hilly circuit
Fri Rest
Sat Parkrun 5K or 45 mins fartlek (approx 5M total)
Sun 18M steady (approx 2hrs 42)

A múlt héten nem odázhattam tovább a visszatérést a focipályára, így megbillent az aranyegyensúly. Nevezetesen másfél óra teremfoci vajon a három középső napból melyikkel egyenértékű? Nagy önbizalommal úgy gondoltam, a leglazább csütörtökkel. Így a szerdát megcsináltam rendesen, aztán csütörtökön keddet akartam tartani, ebből az lett, hogy a harmadik ezer után hazajöttem, mert kikészültem. Szóval nemcsak a Schwartz erejét nem szabad alábecsülni, de a focit se. Szombaton így óvatosan mozogtam, picit rövidebbre fogtam, 40 perc iramjáték elégnek bizonyult, főleg mert a hét eleje óta fostam a vasárnaptól. 29k olyan tempóval, amit szerintem sosem bírtam még 30k-ig, sőt, meg sem próbáltam (a félmaraton egyéni csúcsommal majdnem megegyező „rohanás”). Egészen biztos voltam benne, hogy nem fogom végigbírni. Ennek ellenére hajnali ötkor nekiláttam és majdnem sikerült: 28k lement a tervezett tempóval, sőt 24-25-ig semmi gondom nem volt. A végére persze meghaltam és le is spóroltam az utolsó kilit, de így is nagyjából elégedett vagyok. Az eltervezett munka felénél nagyjából tarthatok ott, vagy kicsit előrébb, mint a legutóbbi két maratonom rajtjánál. Ez persze sajnos nem akkora kunszt.